Special Olympics World Games 2019 Abu Dhabi

Oranje ruiters schitteren op de Special Olympics World Games in Abu Dhabi

Na een jaar voorbereiding was het zover, op 7 maart 2019 stapten 6 ruiters met hun 2 coaches en de rest van team NL in het vliegtuig. Om met 7500 andere sporters met een verstandelijke beperking mee te doen aan de Special Olympics World games in Abu Dhabi. Samen met 2500 coaches, 20.00 vrijwilligers en 500.000 toeschouwers het grootste sportevenement ter wereld van 2019.

Voor de VPG Opmeer kwamen in actie Stefan Tettelaar, Remy Treffers, Sam Veeken en Sabine Leek  en voor de Kluproosjes Steffi Kregting en Xander Jansen dit onder leiding van de coaches Barbara Dijkman en Astrid Groszenipper.

Na een korte acclimatisatieperiode en een grootse opening in het Zayed Stadion  was het tijd voor de wedstrijden op het Al Forsan Equistrian centre. De eerste dag was de matching met de paarden, altijd een spannend gebeuren voor de ruiters, De tweede dag was de divisioning waarbij de ruiters in een bij hun rijtechnisch niveau passende categorie werden ingedeeld. De ruiters deden mee in level A (galop) en BI (draf individueel)

Er was ingeschreven op 4 onderdelen working trail, english equitation, springen en dressuur. Zowel de working trail als de english equitation waren nog nooit eerder in wedstrijdvorm gedaan door de ruiters maar ze wilden wel een kansje wagen en al doende leert men.

De eerste wedstrijd was de working trail. De trail moest van te voren uit het hoofd geleerd worden en de ruiters mochten de trail 1x verkennen. Tijdens de trail waren er diverse oefeningen die gedaan moesten worden in afwisselend stap, draf en galop. Dit leverde meteen mooie resultaten op, een gouden medaille voor Stefan en een zilveren voor Steffi.

De tweede wedstrijd was English equitation, waarbij er goed gekeken werd naar het gebruik van de  hulpen en de diverse overgangen. De Oranje ruiters Remy en Xander scoorden beiden Goud en er was een bonzen medaille voor Sabine.

De volgende dag was het springen, hier deden alleen Steffi en Stefan aan mee, het was een parcours met 8 hindernissen. Na een uitgebreide verkenning van het parcours startte de wedstrijd. Dit resulteerde in een zilveren medaille voor Stefan.

De laatste wedstrijd was de dressuur. Er werden mooie proeven verreden en de Hollandse equipe mocht hierbij 4 medailles in ontvangst nemen : Goud voor Sabine en Steffi en brons voor Sam en Stefan.

Na de spectaculaire sluiting van de spelen togen de Oranje ruiters tevreden huiswaarts met een totaal van 10 medailles,  5 gouden, 2 zilveren en 3 bronzen medailles, een fantastische prestatie!!

 

 

Enkele links

Special Olympics World Summer Games 1995

1ste Presentatie Special Olympics World Games 2019 op 8 februari

1ste Presentatie Special Olympics World Games 2019 voor de deelnemers

OfficiŽle Website Special Olympics World Games Abu Dhabi